Dit blog gaat over het schoolplein van Montessorischool "de Binnenstad" in Arnhem.
Op dit blog lees je alles rond het proces van hoe ons schoolplein een groen schoolplein moet gaan worden.

Wil je zoeken in de berichten, dan kun je naar de knop "zoeken in dit blog" en een trefwoord intypen.
Ook kun je klikken op een label, dat kom je vanzelf bij de blog(s) die over dit onderwerp gaan.
Klik ook eens op de "pinterestknop" dan zie je onze pinterestpagina, vol leuke ideeën over groene schoolpleinen. Om inspiratie op te doen of om gewoon mooie plaatjes te kijken.
Heb je een vraag, maak gebruik van het contactformulier.

vrijdag 25 maart 2016

de kruidenspiraal

Afgelopen samendoedag hebben we een kruidenspiraal gemaakt van stenen. Het idee van een kruidenspiraal is afkomstig uit de permacultuur. Dit is een methode van groenten en kruiden verbouwen op ecologische en duurzame wijze, mét de natuur en geïnspireerd op natuurlijke ecosystemen.
Het principe van een kruidenspiraal is eigenlijk simpel, door het verschil van hoogte creëer je een microklimaat. Bovenin de spiraal is de aarde droger en warmt de grond sneller op, een ideale plek voor de meest droogteminnenden planten zoals rozemarijn, lavendel, salie. Onderin is de aarde vochtiger. Hier gaan de planten die wat meer van een koelere vochtige aarde houden zoals munt , citroenmelisse en bieslook. Zo heeft iedere kruidensoort haar eigen plekje in de spiraal en kun je op relatief weinig ruimte toch veel verschillende soorten kruiden telen
En omdat de spiraal gemaakt is van losse stenen die niet strak aan elkaar zijn gemetseld is het ook een plek waar insecten en (solitaire) bijen een schuilplekje kunnen vinden. Uiteraard staat de spiraal vol met bloeiende kruiden en daar zijn  de bijen en de vlinders natuurlijk ook weer blij mee.
Vaak is onderaan de spiraal ook nog een klein vijvertje gemaakt, hier zou je waterkers in kunnen kweken en het is geschikt als drinkplaats voor vogels, insecten en egels.

meer lezen over permacultuur?

natuurlijke veerkracht
wikipedia permacultuur

Afgelopen week is de spiraal deels beplant. We kregen plantjes die over waren van Vicini en we hadden zelf ook nog planten gekocht. En er is nog plek over. Dat is helemaal goed want er moet nog  plekjes open worden gehouden voor de eenjarige kruiden die pas na de ijsheiligen kunnen worden geplant of gezaaid zoals basilicum, peterselie en koriander.

Kijk maar hoe mooi het wordt.

kleuters aan de slag

mooi al die schakeringen  groen

zorgvuldig bewaakt door Vladimir


bovenin rozemarijn en lavendel

nu nog allemaal kleine polletjes, maar dit worden grote planten


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Reacties zijn welkom!