Dit blog gaat over het schoolplein van Montessorischool "de Binnenstad" in Arnhem.
Op dit blog lees je alles rond het proces van hoe ons schoolplein een groen schoolplein moet gaan worden.

Wil je zoeken in de berichten, dan kun je naar de knop "zoeken in dit blog" en een trefwoord intypen.
Ook kun je klikken op een label, dat kom je vanzelf bij de blog(s) die over dit onderwerp gaan.
Klik ook eens op de "pinterestknop" dan zie je onze pinterestpagina, vol leuke ideeën over groene schoolpleinen. Om inspiratie op te doen of om gewoon mooie plaatjes te kijken.
Heb je een vraag, maak gebruik van het contactformulier.

maandag 13 juni 2016

Workshop permacultuur

We zijn nu al een jaar onderweg met de kloostertuin, natuurlijk zijn we nog steeds in de fase van opbouwen (en tuinen zijn natuurlijk ook nooit klaar) maar ook het onderhoud van de tuin is nu een flinke klus. Uiteraard willen we dat graag op een ecologische manier doen; gebruik maken van wat de natuur ons te bieden heeft en daar ook van leren, en dan kom je al snel uit bij de permacultuur.
Deze wijze van tuinieren en landschapsonderhoud beschreef ik al eerder in mijn blogpost over de kruidenspiraal.
En om er nog beter in thuis te raken was er zaterdag 11 juni een workshop in de kloostertuin over permacultuur, door Manon Best vanuit haar bedrijf  Bij Best en Marieke Anconé vanuit het IVN .
De workshop werd ons aangeboden door Het Oranjefonds

We begonnen de workshop met gewoon eens kijken naar de tuin; "wat neem je waar".
Het werd al snel duidelijk dat de grote esdoorn midden in de tuin een grote rol heeft. Door zijn formaat springt hij natuurlijk flink in het oog en bepaald hij voor een groot deel de sfeer van de tuin; hij geeft ons schaduw, het is prachtig te zien hoe hij door de seizoenen heen er steeds weer anders uitziet en als hij in de herfst de bladeren laten vallen voorziet ons gratis en voor niets in een mulchlaag voor de tuin. Het blad valt in de tuin en beschermt de planten tegen de kou. Allerlei nuttige diertjes voor de tuin vinden er een schuilplek en door de winter heen composteert het blad en geeft de bodem zo voeding.
De boom neemt ook veel vocht en voeding uit de grond en zorgt zo tegelijkertijd voor de grootste uitdaging in de tuin; een droge, voedingsarme grond.
En daarbij kunnen we de principes van de permacultuur goed gebruiken. Welke plant past waar, welke planten versterken elkaar, hoe zorgen we op een ecologische manier dat de grond stukje bij beetje rijker wordt. Samenwerken met de natuur dus. En stap voor stap.

En omdat je al doende het beste leert zijn we aan de slag gegaan in de tuin, Manon bracht veel planten mee die goed passen in onze tuin en veelal ook eetbaar zijn. We keken goed naar welke plant nou het beste waar geplaatst kan worden, welke planten goed bij elkaar kunnen en elkaar versterken (een plantengilde) en hoe je optimaal gebruik kan maken van de omgeving.

Een leerzame en vooral ook hele leuke ochtend en er staan weer veel mooie en ook bijzondere planten erbij in de tuin.

Veel mooie planten.
Waar gaat deze plant de grond in...

...hier dus, het is een wijnbes, en hij gaat straks gebruik maken van de perzik die ernaast staat als klimsteun. De perzik zelf doet het niet zo goed meer en heeft zo toch zijn nut.

Een slokje water is wel nodig..

Deze wordt wel heel groot dus we steken er een stuk vanaf wat we elders weer hebben geplaatst.

Nog meer water.

de kruiden spiraal is ook weer heel wat planten rijker.

wil je meer lezen over permacultuur dan is dit boek een aanrader!

Zwarte bes naast een cosmea, dat wordt smullen!

Goed kijken, een welkome gast in de tuin. Larve/pop van een lieveheersbeestje. Je ziet ze nu in de tuin in alle stadia van het verpoppingsproces.

De aardbeitjes gaan goed.

Een van de nieuwe aanwinsten in de kruidenspiraal, de kerrieplant, hij ruikt echt naar kerrie!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Reacties zijn welkom!